HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přijďte se podívat! Před RCO se utkají nejtvrdší hasiči

Před budovou Regionálního centra Olomouc se uskuteční soutěž TFA Olomouc 2024. Ve čtvrtek 23. května od 9 hodin a 45 minut v přednádražním prostoru budou soutěžit jak profesionální, tak i dobrovolní hasiči z celé České republiky. 

Nabitá startovní listina plná nejlepších tuzemských závodníků slibuje výkony na hranici fyzických limitů. Celkově se na start soutěže postaví 102 hasičů, kteří se utkají o titul v individuálních disciplínách i v družstvech. Bojovat s časem i technickými úkoly budou borci, z nichž mnozí excelují také v tvrdé konkurenci v zahraničí. Dá se tedy očekávat divácky velmi atraktivní soutěž.

A že se musí v tvrdé konkurenci počítat i s příslušníky HZS Olomouckého kraje, dokazují jejich výkony v úvodu sezóny. Na stupně vítězů pravidelně vystupuje Lukáš Navrátil (stanice Olomouc), a to v nejsilněji obsazené kategorii závodníků do 35 let. Ovšem i v dalších kategoriích naši hasiči bodují: Michal Přecechtěl (stanice Olomouc) nebo Dan Kouřil (stanice Zábřeh) to rozběhnou v kategorii nad 45 let. Svými časy často překonávají mnohem mladší soupeře. Překvapit mohou ale i nové posily, a to z nově vytvořeného reprezentačního TFA družstva HZS OLK.tfa_cesky_pohar_olomouc_2024.png

Název soutěže se do českého jazyka překládá jako Nejtvrdší hasič přežije, což vystihuje samotný charakter sportovního klání, které je především náročné na fyzickou kondici a svým pojetím je blízké náročným podmínkám u zásahů. Trať je postavena paralelně pro současný postup dvou soutěžících. Skládá se ze čtyř úseků, kdy musejí hasiči splnit tyto úkoly:

1. úsek - Běh s požárními hadicemi

Po startu soutěžící běží k připravené požární stříkačce, na ni napojí dvě hadicová vedení, která následně uchopí za proudnice a rozvine je. Spoje se mu nesmí rozpojit. Pak smotá dvě hadice, které odnese do boxu. Žádná část hadice nesmí z boxu vyčnívat.

2. úsek - Hammer box, tunel, figurína a bariéra

Soutěžící doběhne k hammer boxu a palicí provede 80 úderů, tunelem pronese 20kg závaží tam a zpět, transportuje 80kg figurínu a na závěr překoná bariéru.

3. úsek - Výstup na lešení

Čtyři nastavovací žebříky soutěžící opře o lešení, na které následně vystoupá a nahoře vytáhne 20kg závaží. Cestou do cíle ještě napojí proudnici na monitor.

4. úsek - Běh do 18. patra

Poslední disciplínou tohoto fyzicky velmi náročného závodu je výstup do 18. patra výškové budovy Regionálního centra Olomouc.

Po sečtení všech časů proběhne vyhodnocení soutěže v několika kategoriích a předání cen vítězům.

TFA Olomouc 2024 je zařazená do českého poháru TFA pořádaného MV-GŘ HZS ČR. Soutěž organizuje Sportovní klub při HZS Olomouckého kraje, partnery jsou Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Olomoucký kraj a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – Okresní sdružení hasičů Olomouc. Mediálním partnerem je webový portál Požáry.cz.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
M: lucie.balazova@hzscr.cz
M: olk.mluvci@hzscr.cz
 

Odkazy do noveho okna

3ba3507fdb0dd33dee3207c08696a220

3ba3507fdb0dd33dee3207c08696a220 

Detailní náhled

tfa_cesky_pohar_olomouc_2024

tfa_cesky_pohar_olomouc_2024 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem